Hoe word ik een Community Librarian?

Pak jij die nieuwe rol van community librarian?

The mission of librarians is to improve society through facilitating knowledge creation in their communities. David Lankes, 2011

Bibliotheken transformeren naar een brede maatschappelijke bibliotheek, waar niet het boek, maar het vraagstuk centraal staat. Dat vraagt om andere, nieuwe competenties van de bibliothecaris. Bibliotheken hebben medewerkers nodig die kennis hebben van de omgeving en in staat zijn de vragen uit die omgeving te vertalen in hun bibliotheken. Informatieprofessionals met voeten in de community, mensen die in staat zijn vorm te geven aan het gedachtegoed dat bibliotheken er zijn voor en door de gemeenschap.

Als bibliotheekprofessional moet je kunnen informeren, maar vooral ook kunnen inspireren en verbinden, om ontmoeting en debat mogelijk te maken. 

Het thema community library begint steeds meer een brede interesse te krijgen bij medewerkers van de bibliotheken. In 2018 maakte Cubiss een documentaire Community Library: een zoektocht naar de nieuwe bibliotheek, deze film laat zien dat er geen receptuur bestaat als het gaat om de transformatie naar de nieuwe bibliotheek. Het is een iteratief proces waar de community librarian zoekt naar hoe hij of zij toegevoegde waarde met de community kan creëren. De persoon van de community librarian staat in dit proces centraal.

Samen met een aantal deskundigen ontwikkelde Cubiss de geaccrediteerde post-hbo-opleiding tot Community Librarian. De post-hbo-opleiding van Community Librarian is vormgegeven naar het gedachtegoed van ‘bibliotheekvernieuwer’ David Lankes.

In januari 2022 is een vijfde groep professionals van start gaan. De opleiding is post-hbo geregistreerd en heeft daarbij ook de volledige erkenning van professor David Lankes, de grondlegger van het gedachtegoed voor nieuw bibliotheekwerk . Ook in 2022 wordt het opleidingsaanbod doorontwikkeld onder deskundige begeleiding van Irene Harmsen, eigenaar van OnderwijsNext en aangeboden o.a via de Stichting Samenwerkende POI’s Nederland.

Nieuwe rol

Je wordt in deze opleiding voorbereid op de taak om jouw bibliotheek mee te nemen in haar nieuwe rol. Je gaat in circa 16 dagdelen aan de slag met diverse thema’s, waaronder burgerparticipatie, democratisering, collectioneren 2.0, filosofie en wetenschap. Hiervoor zijn gerenommeerde gastsprekers en docenten gevraagd.

Voor wie?

Deze opleiding is geschikt voor professionals uit de bibliotheeksector die willen werken aan de kennis en vaardigheden van de community librarian. Ervaring leert dat samen met collega’s deze opleiding volgen van meerwaarde is voor de werkcontext. De opleiding kan ook in-company gevolgd worden.

Een hbo-bachelordiploma is voor alle deelnemers een vereiste.

Informatie over de opleiding?

Ben je geïnteresseerd in de opleiding Community Librarian, maar je wilt graag eerst nog extra informatie en uitwisseling over de opleiding? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Irene Harmsen (06-23275711).

Startdatum 

De aanmelding voor editie 6 is gestart. Bij minimaal 8 deelnemers zal de opleiding doorgang vinden.

Locatie

De opleiding wordt online en offline gevolgd. In de afgelopen twee jaar hebben we geleerd dat deze manier van leren en ontmoeten werkt. Het voordeel is dat we met een diverse groep kunnen werken verspreid over het gehele land en buitenland.